Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

MARSUPILAMI

Το κορίτσι δεν ήξερε τι είναι το marsupilami
Ε να μην της εξηγήσω;

Είναι ένα κίτρινο με μαύρες βούλες ζώο, που μοιάζει με πίθηκο. Τα αρσενικά έχουν μια απίστευτα μακριά, ισχυρή και εύκαμπτη ουρά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν για τα πάντα. Η κραυγή που βγάζουν όταν μιλάει είναι Houba houba και ζει στη νότια Αμερική




Το marsupilami είναι ένα φανταστικό ζώο από ένα comic που πρωτοδημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 1952 και εμφανιζόταν πολύ συχνά στη σειρά Spirou et Fantasio (σαν κατοικίδιό τους). Δημιουργός του, ένας Βέλγος κομίστας ονόματι André Franquin που επίσης έχει σχεδιάσει και τον Gaston.
Το 1968 ο André Franquin σταμάτησε τη συνεργασία του με τo comic και ο χαρακτήρας του marsupilami πήρε τη κατιούσα. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 όμως το marsupilami αποκτά τη δική του σειρά comic με τεράστια επιτυχία.

Μάντεψε τι όνομα έχει ο αστεροειδής 98494… Μιλάμε για διάσημο comic και εσύ δεν το είχες καν ακουστά;

Ένα κέρινο ομοίωμα του marsupilami υπάρχει στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, Grévin.

Επίσης έχει γίνει γραμματόσημο από τα γαλλικά ταχυδρομεία (αυτό το θέλω φιλενάδα).




Μετά από τέτοια επιτυχία το πήρε η Disney το έβαλε στην μικρή οθόνη και ήρθε και σε εμάς. Αν θυμάμαι καλά παίζει από το star κάθε Σαββατοκύριακο.

Εδώ το intro από τη γαλλική version.



Ετοιμολογία του ονόματος: το marsupilami είναι μια ετεροσυνθετική λέξη (στο λεξικό τη βρήκα, σιγά μην την ήξερα) από…
Τον μάρσιπο (marsupial),
το Pilou-Pilou, γνωστό και ως Eugene the Jeep (ένα μυστηριώδες κίτρινο ζωάκι με μαγικές ικανότητες που συμπρωταγωνιστούσε με τον Popeye και ήταν ο αγαπημένος comic ήρωας του André Franquin σαν παιδί)




και την λέξη «ami» που σημαίνει «φίλος» στα γαλλικά.




Αυτά από εμένα για αυτό το μήνα!